piatok 18. júla 2008

Pár receptov...Bezmäsité jedlá

Vyprážané šampiňóny

2 až 3 vajcia, mlieko, 500 g čerstvých šampiňónov, 40 g hladkej múky, strúhanka, olej, soľ.

Šampiňóny očistíme, opláchneme vo vlažnej vode, odkvapkáme, prekrojíme na polovicu a osolíme. Osolené šampiňóny obalíme v hladkej múke, vajciach, ktoré sme rozšľahali s mliekom a v strúhanke. Vyprážame v rozpálenom oleji dozlata.
Podávame ihneď, aby zostali krehké.

Bryndzové halušky

750 g zemiakov, 400 g bryndze, 100 g údenej slaniny, 1 vajce, 150 g hladkej múky, 150 g hrubej múky, soľ.

Zemiaky očistíme, umyjeme a nastrúhame. Pridáme hrubú múku, vajce, soľ a nakoniec hladkú múku. Vypracujeme hrubšie cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Z cesta nahádžeme do väčšieho množstva vriacej osolenej vody halušky, povaríme ich a dierkovanou vareškou povyberáme. Slaninu nakrájame na malé kúsky a rozškvaríme.
Uvarené halušky dáme do veľkej misy, pridáme bryndzu, trochu vyškvarenej masti zo slaniny a premiešame. Rozdelíme na taniere, posypeme opraženou slaninou a servírujeme.

Božie milosti

Mlieko, 30 g masla, 1 žĺtok, 1 lyžica rumu, citrónová kôra alebo lyžička citrónovej šťavy, tuk, 300 g hladkej múky, 25 g cukru, vanilkový cukor.

Hladkú múku preosejeme, pridáme cukor, rozpustené maslo, žĺtok, rum, nastrúhanú citrónovú kôru alebo šťavu a mlieko podľa potreby. Vypracujeme cesto ako na rezance, natenko vyvaľkáme a nakrájame na štvorčeky alebo trojuholníky.
Vypražíme v rozohriatom tuku dozlata. Horúce posypeme cukrom a vanilkovým cukrom.

Bryndzové palacinky

400 ml mlieka, 1 žĺtok, 1 vajce, 200 g hladkej múky, tuk na pečenie, soľ.
Plnka: 250 g bryndze, 1 žĺtok, 100 ml hustej smotany, 2 lyžice nadrobno nasekaného kôpru, 40 g masla, soľ.

V mlieku rozšľaháme žĺtok, soľ a celé vajce. Pridáme múku a vymiešame hladké cesto. Na rozohriatej panvici roztopíme tuk a upečieme tenké palacinky, ktoré naplníme plnkou.
Plnka: Bryndzu vymiešame so žĺtkom, smotanou, s nasekaným kôprom, so soľou a s maslom do peny.

Bryndzové tašky

1 vajce, 500 g hrubej múky, voda, soľ.
Plnka: 80 g údenej slaniny, 300 g bryndze, 4 uvarené zemiaky, pažítka, soľ.

Z múky, vajca, soli a vody zamiesime tuhé rezancové cesto. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme, na polovicu cesta pokladieme malé kôpky bryndze a druhou polovicou ich prikryjeme. Cesto okolo plnky stlačíme, nakrájame a uvaríme vo vriacej vode. Uvarené polejeme rozškvarenou slaninou a posypeme nadrobno nakrájanou pažítkou.
Plnka: Uvarené zemiaky pretlačíme, zmiešame s bryndzou, osolíme a posypeme nakrájanou pažítkou alebo nasekaným kôprom.

Džgance s tvarohom

600 g zemiakov, 400 g tvarohu, 50 g údenej slaniny, 30 g masla, mlieko, 2 cibule, 30 g masti, tuk na vyprážanie, 2 lyžice krupice, soľ.

Očistené a umyté zemiaky nakrájame na štvrťky a uvaríme v osolenej vode. Keď sú mäkké, vodu precedíme a zemiaky roztlačíme. Pridáme maslo a horúce mlieko, posypeme krupicou, ktorú povtláčame do zemiakov, zakryjeme a necháme spariť.
Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme k zemiakom a vypracujeme hustú kašu, z ktorej lyžicou naberáme na malé kúsky a vyprážame v rozpálenom tuku.
Džgance posypeme tvarohom a rozpraženou slaninou.

Hubové guľky

200 g čerstvých húb, 4 žemle, 100 ml mlieka, 1 vajce, 2 cibule, 30 g masti, tuk na vyprážanie, strúhanka, rozmarín, nastrúhaný muškátový oriešok, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Huby očistíme, malé necháme vcelku a veľké nakrájame na tenké plátky. Nadrobno nasekanú cibuľu speníme v rozpálenej masti, pridáme huby, osolíme, okoreníme mletým korením a štipkou muškátového orieška.
Dusíme opatrne, aby sa malé huby nerozpadli. Keď sú mäkké, malé huby vyberieme, odložíme a použijeme ako srdiečka do guliek. Ostatné huby spolu s cibuľou, v ktorej sa dusili pomelieme. Pridáme žemle, ktoré sme sparili horúcim mliekom, vajce, rozmarín a petržlenovú vňať. Dosolíme a prípadne zahustíme strúhankou.
Zo zmesi sformujeme guľky s hubovým srdiečkom, obalíme ich preosiatou strúhankou a pomaly vypražíme v rozpálenom tuku zo všetkých strán.

Hubové rizoto

400 g čerstvých húb, 250 g ryže, 2 mrkvy, polovica zeleru, 2 cibule, 1 lyžica oleja, 40 g masti, mäsový vývar, mletá rasca, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Cibuľu nadrobno nakrájame a speníme v rozpálenej masti. Pridáme očistené a umyté huby, ktoré sme nakrájali na plátky. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a dusíme do polomäkka.
Ryžu preberieme, umyjeme, necháme odkvapkať, prudko opražíme v oleji a posolíme. Pridáme mletú červenú papriku, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu a zeler. Pridáme spracované huby, premiešame a zalejeme mäsovým vývarom. Prikryjeme, dáme do vyhriatej rúry a dusíme asi 30 minút.


Hubový perkelt I.

600 g čerstvých húb, 70 g údenej slaniny, 250 ml kyslej smotany, 30 g hladkej múky, 1 lyžica paradajkového pretlaku, citrónová šťava, 1 cibuľa, mäsový vývar, mletá červená paprika, soľ.

Huby očistíme a nakrájame na plátky. Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozpražíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a speníme. Pridáme nakrájané huby, opražíme, osolíme, zaprášime múkou a opäť opražíme.
Poprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom, pridáme paradajkový pretlak a udusíme domäkka.
Primiešame kyslú smotanu a podľa potreby dochutíme citrónovou šťavou.

Hrniec pre kulturistov

Všetko sa varí spolu v jednom hrnci: čínska kapusta, cesnak, pór, cibuľa a fazuľa. Zelenina sa nekrája, len porozlamuje, k nej sa pridá hydina, ryby a vnútornosti, potom rezance alebo špagety a zemiaky. Hotové jedlo sa okorení chilli korením a podáva sa s ryžou a so sójovou omáčkou.

Jablkový závin

Cesto: 50 g masla, 500 g múky, 3 lyžice vínneho octu, olej, voda, soľ.
Plnka: 1000 g kyslých jabĺk, 50 g masla, 100 g hrozienok, 50 g orechov, 2 lyžice rumu, 3 lyžice maraskina, 30 g strúhanky, 4 lyžice cukru, 1 citrón.

Do preosiatej múky pridáme maslo, olej, trochu teplej vody, soľ a vínny ocot. Zamiesime cesto, rozdelíme ho na 3 časti a necháme stáť 30 minút. Potom ho rozvaľkáme a ešte rukou povyťahujeme, aby bolo tenké ako papier.
Medzitým si pripravíme plnku. Nastrúhame jablká, pridáme cukor, hrozienka, nastrúhanú citrónovú kôru, nasekané orechy a rum. Všetko spolu dobre zamiešame a odložíme na 15 minút. Rozvaľkané cesto pokvapkáme rozpusteným maslom, posypeme strúhankou navlhčenou maraskinom a jablkovou plnkou.
Cesto zvinieme, preložíme na plech a upečieme v mierne vyhriatej rúre.

Judáše podľa starej mamy

2 vajcia, 250 ml vlažného mlieka, 50 g masla (alebo rastlinného tuku), med, 400 g polohrubej múky, 35 g droždia, 35 g práškového cukru, soľ.

Do preosiatej múky rozdrobíme droždie, pridáme cukor a 3 lyžice mlieka. Rozmiešame na kašičku a pripravíme si kvások. Potom pridáme 1 rozšľahané vajce, zmäknuté maslo, štipku soli, všetko zamiešame do mlieka a urobíme cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
Cesto potom vyklopíme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme na prst hrubý plát a povykrajujeme malé kolieska, ktoré ozdobíme vidličkou. Uložíme na vymastený plech, necháme chvíľu kysnúť, potrieme vyšľahaným vajcom a upečieme doružova.
Podávame poliate roztopeným medom.

Juhočeské hubové rezne

600 g čerstvých húb, 2 vajcia, 2 žemle, 1 lyžica sardelovej masti, 3 lyžice mlieka, 20 g masti, 40 g masti, 1 cibuľa, tuk na vyprážanie, strúhanka, 1 lyžica nadrobno nasekanej zelenej petržlenoivej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

Čerstvé hríbovité huby očistíme, umyjeme a nakrájame nadrobno. V rozpálenej masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a primiešame huby. Osolíme a dusíme domäkka. Necháme vychladnúť.
Žemle nakrájame, sparíme horúcim mliekom a pretrieme cez sitko. Roztopené maslo premiešame so sardelovou pastou, rozšľahanými vajcami a korením. Vzniknutú zmes primiešame k hubám, pridáme petržlenovu vňať a podľa potreby zahustíme strúhankou.
Z pripravenej zmesi sformujeme rezne, obalíme ich preosiatou strúhankou a v rozpálenom oleji ich z oboch strán vypražíme dozlata.
Podávame s hranolkami a tatárskou omáčkou.

Lievance

600 g hladkej múky, 700 ml mlieka, 4 vajcia, 50 g cukru, 30 g droždia, tuk na vyprážanie, slivkový lekvár, soľ.

V mlieku rozmiešame hladkú múku, vajcia, cukor, droždie a štipku soli. Necháme vykysnúť a vo vymastenej forme pečieme lievance, ktoré potierame slivkovým lekvárom.


Lokše s makom

1000 g zemiakov, 150 g maku, 300 g hladkej múky, 1 lyžica masla, 50 g husacej (bravčovej) masti, 60 g práškového cukru, soľ.

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke deň vopred. Pred prípravou ich olúpeme a nastrúhame (pomelieme na mäsovom mlynčeku). Pridáme múku, soľ a vypracujeme hustejšie cesto, ktoré na pomúčenej doske rozšúľame na valec s priemerom 5 až 6 cm. Valec nakrájame na kolieska hrubé 1 až 1.5 cm a z koliesok vyvaľkáme tenké placky, ktoré pečieme priamo na sporáku alebo oceľovej platni.
Upečené lokše pomastíme z jednej strany rozpálenou masťou, posypeme pomletým makom premiešaným s práškovým cukrom, pokvapkáme roztopeným maslom a zvinieme.
Podávame teplé.

Pečené huby na kyslej smotane

500 g rozličných čerstvých húb, 200 ml kyslej smotany, 50 g masla, 50 g strúhanky, 1 cibuľa, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Huby očistíme a nakrájame na tenké plátky. V panvici s vyšším okrajom rozohrejeme maslo, opražíme na ňom cibuľu nasekanú nadrobno, pridáme nakrájané huby a pražíme za častého premiešavania asi 10 minút.
Potom všetko posypeme strúhankou, osolíme a okoreníme, premiešame, odstavíme, zalejeme kyslou smotanou a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou.

Rezance s makom

1 vajce, 60 g masla, 150 g maku (150 g orechov alebo 200 g tvarohu), 400 g hrubej múky, 80 g práškového cukru, soľ.

Z múky, vajca, soli a z vody zamiesime hladké cesto, ktoré necháme postáť asi 30 minút. Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2 až 3 mm a necháme trochu oschnúť. Nakrájame ho na pásy široké asi 4 cm, ktoré poukladáme na seba, nakrájame na rezance a uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody.
Uvarené rezance vyberieme dierkovanou varechou, pomastíme roztopeným maslom a posypeme pomletými makom (s orechami alebo tvarohom).

Zapekané zemiaky so syrom

1000 g zemiakov, 100 g tvrdého syra, 250 ml smotany, 40 g masla, 1 strúčik cesnaku, muškátový orech, mleté čierne korenie.

Očistené a umyté zemiaky nakrájame na tenké kolieska. Pekáč alebo ohňovzdornú misu vytrieme cesnakom, vymastíme tukom a ukladáme do nej po vrstvách nakrájané zemiaky, ktoré posypeme nastrúhaným syrom, osolíme a okoreníme. Potom všetko zalejeme smotanou, maslom, vložíme do rúry a pomaly pečieme.
Podávame s hlávkovým šalátom.

Zeleninové fašírky

500 g miešanej zeleniny (zeler, mrvka, kaleráb, karfiol), 2 vajcia, 1 cibuľa, 2 žemle, 20 g oleja, masť na vyprážanie, strúhanka, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme umytú nakrájanú zeleninu, osolíme, podlejeme vývarom a udusíme. Do udusenej zeleniny pridáme namočené vytlačené žemle, vajcia, soľ, mleté čierne korenie a podľa potreby zahustíme strúhankou. Na doske posypanej strúhankou sformujeme malé fašírky, ktoré vyprážame v horúcej masti.
Podávame so zemiakovou kašou alebo s uvarenými zemiakmi a so šalátom.


Prajeme dobrú chuť !!! Ak Vám tu niečo chýba - napíšte nám !!!

Žiadne komentáre: