piatok 18. júla 2008

Pár receptov... Polievky

Polievky:

Hubová polievka so zemiakmi


400 g čerstvých húb, 50 g masti, 150 g zemiakov, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 1200 ml mäsového vývaru (instant), zelená petržlenová vňať, mletá rasca, majorán, zelená petržlenová vňať, soľ.

Huby očistíme a nakrájame na tenké pásiky. Na masti opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme huby a podusíme. Poprášime mletou červenou paprikou a múkou, pridáme mletú rascu a zalejeme riedkym mäsovým vývarom.
Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, posolíme a varíme domäkka. Ochutíme majoránom a nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hubová polievka s pohánkou

200 ml kyslej smotany, 100 g masla, 300 g húb, 300 g pohánky, 1 lyžica múky, mleté čierne korenie, soľ.

Pohánku dáme variť do osolenej vody. Huby očistíme, nakrájame na plátky a prelejeme vriacou vodou. Precedíme ich a pridáme k variacej sa pohánke. Na rozohriatom masle opražíme múku dozlata. Keď huby zmäknú, vmiešame zápražku do polievky. Niekoľko minút povaríme, ochutíme soľou a mletým čiernym korením a odložíme z ohňa.
Pred podávaním zamiešame do polievky kyslú smotanu.

Hubový guľáš I

800 g húb, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 30 g hladkej múky, 50 g masti, mäsový vývar, rasca, mletá červená paprika, soľ.

Očistené čerstvé huby nakrájame na väčšie kusy. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme rascu, soľ a nakrájané huby. Opražíme, zaprášime hladkou múkou, opäť opražíme, pridáme mletú červenú papriku, podlejeme vývarom a uvaríme domäkka.
Nakoniec pridáme rozotretý cesnak.

Hubový guláš II.

400 g čerstvých húb, 2 cibule, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 40 g masti, mäsový vývar, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

Huby očistíme a nakrájame na menšie kusy. V rozpálenej masti speníme cibuľu, ktorú sme nadrobno nakrájali. Pridáme huby, korenie, soľ a opražíme. Poprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom a dusíme. Keď sú huby takmer mäkké, primiešame paradajkový pretlak a dodusíme.

Krémová polievka z potočnice

25 g masla, 100 ml sladkej alebo kyslej smotany, 550 ml mlieka, 2 viazaničky potočnice, 500 g zemiakov, 1 väčšia cibuľa, 550 ml zeleninového vývaru, mleté čierne korenie, soľ.

V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom na kocky nakrájanú cibuľu. Zemiaky nakrájame na malé kocky a pridáme k cibuli spolu s potočnicou, mliekom a vývarom. Necháme zovrieť, stíšime plameň a varíme asi 45 minút.
Necháme vychladnúť a všetko rozmixujeme. Dochutíme soľou a korením.
Podávame teplé, so smotanou, ktorú sme priliali do tanierov.

Cesnaková polievka

4 strúčiky cesnaku, 1 až 4 vajcia, 4 plátky bieleho chleba, 100 ml oleja, strúhanka, 1000 ml mäsového vývaru, 1 lyžica mletej červenej papriky.

Strúčiky cesnaku očistíme, nakrájame nadrobno a opečieme dozlata. Opečený cesnak vyberieme, na zvyšnom oleji opečieme plátky bieleho chleba posypané mletou červenou paprikou, zalejeme ich studeným vývarom, pridáme niekoľko rozšľahaných vajec spolu so strúhankou, alebo vajce vyklopíme do zohriatej šálky a zalejeme horúcim vývarom.

Nepravá gulášová polievka I.

60 g údenej slaniny, 400 g zemiakov, 1 cibuľa, 40 g hladkej múky, 4 lyžice leča, 1200 ml vody, mletá rasca, zelená zelerová a petržlenová vňať, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, soľ.

Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, opražíme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opäť opražíme. Na chvíľku odstavíme, vmiešame červenú papriku, položíme naspäť na platničku, poprášíme múkou, zalejeme 1200 ml vody, pridáme lečo, nakrájané zemiaky, mletú rascu, soľ a uvaríme.
Dochutíme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.


Toskánska cibuľová polievka

250 ml bieleho vína, 1 čili paprička, 500 g jarnej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice bravčovej masti, 750 ml mäsového vývaru, na hrot noža nastrúhaného muškátového orieška, zväzok majoránky, trocha cukru, mleté čierne korenie, soľ.
Ďalej: 4 lyžice nastrúhaného ovčieho syra, 3 krajce bieleho chleba, 3 lyžice olivového oleja.

Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Masť rozpálime v hrnci, pridáme cibuľu, čili papričku nakrájanú nadrobno, cesnak rozotretý so soľou a opražíme do sklovita. Zalejeme bielym vínom a mäsovým vývarom. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom a ochutíme cukrom.
Majorán nasekáme nadrobno, dáme do polievky a prikryté varíme na miernom ohni asi 15 minút. Biely chlieb nakrájame na malé kocky a opražíme v olivovom oleji dozlata. Polievku rozdelíme do tanierov, posypeme chlebovými kockami, nastrúhaným ovčím syrom a ihneď podávame.

Bryndzová polievka - Demikát

150 g bryndze, 100 ml smotany, 1500 ml vody, 2 cibule, 1 lyžica masti, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, pol čajovej lyžičky mletej rasce, 2 krajce čierneho chleba, soľ.

Do vody dáme variť na kolieska nakrájanú očistenú cibuľu. Osolíme, pridáme mletú červenú papriku, mletú rascu a varíme až kým cibuľa nezmäkne.
V polievkovej mise dobre vymiešame bryndzu so smotanou a zalejeme vývarom z cibule. Čierny chlieb nakrájame na malé kocky, opražíme na rozohriatej masti a podávame k polievke.
Podľa chuti môžeme do hotovej polievky zamiešať nakrájanú pažítku alebo nasekaný kôpor.


Šošovicová polievka s klobásou a slaninou

4 nožičky klobásy na varenie (asi 200 g), 100 g prerastenej slaniny, 850 g predvarenej šošovice, 750 ml čistého mäsového vývaru (vody), 5 lyžíc octu, petržlenová vňať, 1 viazanička zeleniny do polievky, mleté čierne korenie, soľ.

Zeleninu očistíme a nakrájame na malé kocky. Slaninu nakrájame nadrobno, na panvici opečieme do chrumkava, vyberieme z tuku a odložíme na teplé miesto. Zeleninu dáme do slaninového výpeku a krátko opečieme.
Pridáme predvarenú šošovicu (varíme asi 20 minút v osolenej vode) a zalejeme vývarom. Hrniec prikryjeme pokrievkou a asi 10 minút varíme. Osolíme a okoreníme.
Klobásu nakrájame na kolieska. Pridáme do polievky a varíme na miernom ohni ešte asi 15 minút. Hotovú polievku ochutíme octom a posypeme petržlenovou vňaťou.


Čínska hovädzia polievka

200 g hovädzieho mäsa zo stehna, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, štipka ďumbiera, 2 lyžice oleja, 30 g hladkej múky, Glutasol, pažítka, 2 čajové lyžičky karí korenia, 3 zrnká čierneho korenia, soľ.

Do osolenej studenej vody vložíme umyté mäso. Pridáme očistenú cibuľu, rozotretý cesnak, ďumbier, celé čierne korenie a uvaríme domäkka.
Potom mäso vyberieme, nakrájame a precedíme vývar. Na oleji opražíme múku, pridáme karí, zalejeme vývarom, rozšľaháme a zamiešame uvarené a nakrájané mäso.
Nakoniec ochutíme Glutasolom a nadrobno nakrájanou pažítkou.

Fazuľová polievka s údeným kolenom

1 údené koleno (asi 1500 g), 200 až 250 g väčšej strakatej fazule, 2 mrkvy, 3 zemiaky, 2 cibule, 3 strúčiky cesnaku, múka a olej na zápražku, 2 bobkové listy, majorán, mletá červená paprika, 5 zrniek čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ.

Umyté koleno dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou a spolu s bobkovým listom a celým korením uvaríme domäkka. Vyberieme ho, necháme trochu vychladnúť a mäso oberieme.
Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme vo vode z kolena. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a kocky zemiakov. Keď je zelenina mäkká, z masti, nadrobno nakrájanej cibule, múky a mletej papriky urobíme zápražku a pridáme ju do vriacej polievky.
Osolíme, ochutíme cesnakom, korením a majoránom. Nakoniec pridáme na malé kúsky nakrájané chudé mäso z kolena.


Francúzska teľacia polievka

250 g teľacieho mäsa, 300 g teľacích kostí, 100 g údeného syra, 40 g masti, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 malý karfiol, 50 g zeleného hrášku, muškátový oriešok, zelená petržlenová vňať, soľ.

Nasekané kosti varíme asi 2 hodiny. Precedíme. Na masti speníme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme nakrájané mäso, opražíme, osolíme, podlejeme vývarom a prikryté udusíme domäkka.
Vo vývare uvaríme očistenú nakrájanú zeleninu, na ružičky rozobratý karfiol a hrášok. Ochutíme ho muškátovým orieškom a nakoniec primiešame udusené mäso, nastrúhaný údený syr a nasekanú petržlenovú vňať.

Hovädzia polievka

250 g hovädzieho mäsa, 150 g kostí, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g karfiolu (kalerábu, póru a pod.), 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, zelená petržlenová a zelerová vňať, 4 zrnká čierneho korenia, soľ.

Mäso dáme spolu s kosťami variť do studenej osolenej vody. Pri varení sa tvorí pena, ktorú nezberáme. Po chvíli sa zrazí a usadí na dne hrnca.
Po 2 hodinách varenia pridáme očistenú zeleninu, cibuľu, cesnak, korenie a zviazanú vňať. Keď je mäso mäkké, polievku precedíme a zavaríme do nej pečeňové halušky, alebo rozšľaháme žĺtok.


Hovädzia polievka na taliansky spôsob

400 g hovädzieho mäsa, 50 g tvrdého syra, 2 vajcia, 1 pór, kúsok zeleru, 1 žemľa, 4 paradajky, 1 cibuľa, 1 klinček, šťava z polovice citróna, lyžica masti, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso nakrájame na kocky, vložíme do studenej vody ( asi 1200 ml), osolíme a varíme 30 až 40 minút. Potom pridáme očistenú nakrájanú cibuľu, očistený nakrájaný pór a zeler, olúpané nakrájané paradajky, klinček a všetko spolu uvaríme domäkka.
Vajcia vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou, zalejeme trochou vychladnutého vývaru, rozmiešame a pridáme do polievky.
Potom okoreníme mletým čiernym korením a krátko povaríme. Žemľu nakrájame na tenké plátky a opražíme na masti. Do každej porcie polievky vložíme jeden opražený plátok žemle a posypeme ju nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a nastrúhaným syrom.

Hrachová polievka na maďarský spôsob

150 g klobásy, 100 g údeného bôčika, 200 g lúpaného žltého hrachu, 200 g očistených surových zemiakov, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžica oleja, bujón z kocky masoxu, 70 g cibule, 1 cesnak, rasca, 1 lyžica mletej červenej papriky, soľ.

Večer namočíme hrach do studenej vody. Na druhý deň ho uvaríme takmer domäkka v osolenej vode. Bôčik nakrájame na kocky, v panvici opečieme a spolu s ním dozlata urestujeme nasekanú cibuľu. Vmiešame paradajkový pretlak, rozotretý cesnak, papriku a trochu rasce.
Pridáme zemiaky nakrájané na menšie kocky a precedený hrach. Na kolieska nakrájame klobásu a opečieme ju na oleji. Spolu s olejom pridáme do hrachu.
Zalejeme takým množstvom bujónu, aby bol hrach ponorený. Rajnicu prikryjeme pokrievkou a jedlo v rúre udusíme.


Kráľovná polievok zo Spiša

1000 g hovädzieho mäsa, špiková kosť, hríby, 1 mrkva, zeler, pol hlávky kelu, polovica kalerábu, petržlenový koreň, cibuľa, mletá červená paprika, pár zrniek čierneho korenia, soľ.

Umyté mäso dáme do veľkého hrnca a zalejeme ho asi 2500 ml studenej vody, hneď osolíme a pomaly varíme asi hodinu. Medzitým zbierame sitkom tvoriacu sa penu.
Koreňovú zeleninu prekrojíme pozdĺž. Do vriacej polievky dáme celú cibuľu, zeleninu, niekoľko zrniek čierneho korenia, sušené (alebo čerstvé) hríby, trochu mletej červenej papriky (na špičku noža). V lete môžeme dať namiesto mletej papriky 1 paradajku a 1 papriku. Kto má rád cesnak, môže pridať aj niekoľko strúčikov cesnaku.
Prikryjeme pokrievkou a varíme stálym, ale pomalým varom. Mäso, ak je dostatočne kvalitné a odležané, varíme asi 2 až 3 hodiny, kým nezmäkne.
Nakoniec polievku odstavíme, zalejeme ešte 1 lyžicou vody a necháme ju usadiť. Neskôr precedíme cez sitko do čistého hrnca a pozbierame z nej mastnotu. Polovicu polievky vlejeme do polievkovej misy, kde sme dali pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať (nasekanú nadrobno), a do druhej polovice polievky zavaríme vhodnú závarku.


Krvavá zakáľačková polievka

Polovica bravčovej hlavy, 200 g bravčových vnútorností (pečeň, pľúca, slezina), 200 ml bravčovej krvi, 50 g krúp, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, majorán, celé čierne a nové korenie, soľ.

Očistenú hlavu rozsekneme, položíme do chladnej vody, uvedieme do varu a varíme asi 30 minút. Pridáme nakrájané vnútornosti, krúpy, cibuľu, korenie, soľ a všetko spolu uvaríme domäkka. Mäso a vnútornosti vyberieme, mäso vykostíme a nakrájame na malé kúsky. Do polievky zamiešame rozšľahanú krv, povaríme, dochutíme rozotretým cesnakom, majoránom a nakoniec vložíme naspäť medzi mäso a vnútornosti.

Labužnícka fazuľová polievka

400 g bravčových rebier, 2 údené klobásy, 300 g bielej fazule, 2 mrkvy, 2 zemiaky, 3 cibule, 3 strúčiky cesnaku, 100 ml oleja, 1 viazanička petržlenovej vňate, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

Fazuľu cez noc namočíme do vody. Na druhý deň ju precedíme a dáme variť. Keď je polomäkká, pridáme 2 nahrubo nakrájané cibule a cesnak. Bravčové rebrá uvaríme osobitne. Na rozpálenom oleji opražíme nakrájanú mrkvu, zemiaky nakrájané na kocky, nasekanú cibuľu a petržlenovú vňať. Pred dokončením opaprikujeme. Opraženú zeleninu a uvarené bravčové rebrá pridáme k fazuli a spolu uvaríme domäkka. 10 minút pred dovarením vložíme do polievky klobásu nakrájanú na kolieska. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Ak chceme, aby bola polievka pikantná, pridáme nadrobno nakrájanú štipľavú papriku.

Mäsová polievka

1000 g hovädzieho mäsa (najlepšie špička), 1000 g hovädzích kostí, 1 sliepka, 1 teľacia nožička, 500 g domácej klobásy, niekoľko špikových kostí, 200 g mrkvy, 1 malá kapusta, 2 póry, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, zelená petržlenová a zelerová vňať, 1 bobkový list, trocha tymianu, niekoľko listov trebuľky.

Hovädzie mäso a kosti dáme do hrnca so studenou vodou a pomaly uvedieme do varu. Vytvorenú penu pozberáme lyžicou. Potom vložíme do hrnca očistenú a vypitvanú sliepku spolu s teľacou nožičkou, necháme prejsť varom a penu opäť zoberieme. Prisypeme rozdrvený bobkový list, očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na menšie kúsky a osolíme. Keď sa jednotlivé druhy mäsa uvaria, postupne ich vyberieme z vývaru a uložíme na teplé miesto. Asi 15 minút pred ukončením varenia pridáme do vývaru špikové kosti, domácu klobásu a nahrubo nakrájaný pór.
Po skončení varenia naukladáme do hlbokej misy nakrájané mäso posypané nasekanou zelenou petržlenovou a zelerovou vňaťou, uvarenú zeleninu, špik z kostí a klobásu a všetko zalejeme vývarom.
K polievke ako prílohu podávame šalát z červenej repy, korenené uhorky, cibuľky naložené v octovom náleve, paradajkový šalát a nastrúhaný chren.


Polievka z teľacieho mäsa - ragú

250 g teľacieho mäsa, 100 ml mlieka, 1 žĺtok, 1 karfiol, 50 g vylúpaného hrášku, 1 malá cibuľa, 20 g hladkej múky, 20 g masti, mletý muškátový kvet, zelená petržlenová vňať, soľ.

Celé mäso vložíme do osolenej vody, pridáme cibuľu a uvaríme domäkka. Z masti a múky pripravíme zápražku, trocha ju rozriedime vychladnutým vývarom, precedíme, vlejeme do polievky a premiešame.
Pridáme na ružičky rozobratý karfiol, hrášok a dovaríme. Krátko pred dovarením primiešame žĺtok rozšľahaný v mlieku. Mäso z polievky vyberieme, nakrájame nadrobno a vložíme naspäť do polievky.
Nakoniec dochutíme mletým muškátovým kvetom a zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno.


Sedliacka polievka

1000 g hovädzích kostí, 500 g hovädzieho mäsa, 2 vajcia, 250 g múky, 1 cibuľa, 1 citrón, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 lyžice oleja, soľ.

Hovädzie kosti vložíme do studenej vody, pridáme paradajkový pretlak a privedieme do varu. Hovädzie mäso pomelieme, zmiešame s nasekanou cibuľou a ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Z múky, vajec a vody vypracujeme cesto. Z vyvaľkaného cesta vykrajujeme malé štvorce o veľkosti 4 x 4 cm, ktoré naplníme mäsom a zvinieme. Rolky opečime na oleji, vložíme do polievky a varíme asi 15 minút. Z 1 lyžice múky a 2 lyžíc oleja pripravíme zápražku. Vmiešame ju do polievky a necháme prejsť varom.
Hotovú polievku pokvapkáme citrónovou šťavou, podľa chuti osolíme a ihneď podávame.


Francúzska srnčia polievka

250 g srnčieho pleca alebo krku, 40 g masti, 2 paradajky, 3 cibule, 50 g ryže, 1 klinček, 1500 ml vody, celé čierne a nové korenie, soľ.

Srnčie mäso uvaríme v osolenej vode domäkka. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, zalejeme precedeným srnčím vývarom, pridáme klinček, celé čierne a nové korenie.
Varíme asi 40 minút. Pridáme vykostené mäso nakrájané na kúsky, olúpané a nakrájané paradajky a dovaríme.
Do hotovej polievky zamiešame osobitne udusenú ryžu.


Jelenie ragú

200 g jeleních kostí, 200 g predného jelenieho mäsa, 30 g masti, 30 g hladkej múky, 100 g šampiňónov, 300 ml mlieka, 100 g zeleného hrášku, 1500 ml vody, muškátový kvet, soľ.

Kosti rozsekneme, umyjeme a spolu s mäsom vložíme do studenej vody. Uvedieme do varu a pomaly varíme asi 2 hodiny. Z masti a múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme trochou vývaru a ochutíme nastrúhaným muškátovým kvetom. Rozmiešame a povaríme.
Primiešame očistené a na plátky nakrájané šampiňóny, vylúpaný zelený hrášok a uvarené, nakrájané mäso. Zalejeme precedeným jelením vývarom a varíme domäkka. Zjemníme mliekom a podľa chuti osolíme.


Čínska rezancová polievka

Zvyšky pečeného kuracieho mäsa, 20 g sušených húb, 1 lyžica sójovej omáčky, 300 g tenkých rezancov, 100 ml oleja, 1000 ml hovädzieho vývaru, soľ.

Rezance uvaríme v osolenej vode domäkka, precedíme, prepláchneme studenou vodou, necháme dobre odkvapkať a opečieme na rozpálenom oleji za stáleho miešania, až kým rezance nestvrdnú. Potom ich vsypeme do horúceho hovädzieho vývaru a varíme, až kým opäť nezmäknú.
Tesne pred podávaním pridáme do polievky zvyšky kuracieho mäsa nasekaného nadrobno a osobitne povarené sušené huby nakrájané nadrobno, všetko okoreníme sójovou omáčkou a chvíľu ešte povaríme.

Ragú z kuraťa

500 g kuraťa (kuracích drobkov), 200 ml smotany, 100 g karfiolu, 100 g koreňovej zeleniny, 50 g šampiňónov, 50 g sterilizovaného hrášku, 1 lyžica tuku, 2 lyžice oleja, 40 g hladkej múky, zelená petržlenová vňať, soľ.

Očistené a umyté kura vložíme do vody spolu s očistenou a nakrájanou koreňovou zeleninou, osolíme a uvaríme domäkka. Uvarené mäso a zeleninu vyberieme z vývaru, vývar zahustíme zápražkou pripravenou z oleja a múky. Varíme asi 20 minút a precedíme.
Osobitne uvaríme karfiol rozobratý na ružičky a sterilizovaný hrášok. Vložíme do vývaru, pridáme aj nakrájané a vykostené mäso a zeleninu. Zjemníme smotanou a necháme veľmi krátko prevrieť. Nakoniec pridáme natenko nakrájané šampiňóny, ktoré sme udusili na tuku a nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať.
Podávame so žemľovými knedličkami.


Sýta kuracia polievka

1 malé kurča (asi 750 g), 2 jogurty, 60 g masla, 1 jablko, 200 g predvarenej ryže z vrecúška, 2 cibule, jeden a pol lyžice karí korenia, citrón, 4 klinčeky, soľ.

Kurča rozdelíme na 8 kúskov. Nakrájame cibuľu a na horúcom masle ju spolu s kurčaťom podusíme. Pridáme jogurt, karí korenie a soľ. Dusíme dovtedy, kým sa v hrnci nevytvorí zlatohnedá zmes. Všetko zalejeme 1000 ml vody.
Citrón nakrájame na štvrťky a do každej zapichneme 1 klinček. Pridáme ho k ostatným surovinám a varíme asi 1 hodinu. Potom mäso vyberieme a vykostíme, vývar precedíme, pridáme do vykosteného mäsa, ochutíme soľou a citrónovou šťavou. Jablko nakrájame aj so šupkou na tenké plátky, pridáme do polievky a povaríme asi 5 minút.
Podávame s uvarenou ryžou.

Halaszlé

280 g mrazeného a vyčisteného kapra, 120 g leča, 400 g zemiakov, 50 g cibule, 70 g oleja, 85 g feferóniek, vegeta, mletá červená paprika, bobkový list, nové korenie, mleté čierne korenie, soľ.

Do stredne veľkého hrnca nalejeme asi 3000 ml vody, do ktorej dáme variť rybiu hlavu, plutvy, nové korenie, bobkový list a soľ. Pridáme asi 30 g porciu kapra. Keď je mäso uvarené domäkka, oberieme mäso a vývar precedíme.
Na rozpálenom tuku speníme nakrájanú cibuľu, pridáme feferónky a mletú štipľavú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, vegetu, lečo a varíme domäkka. Pred dovarením si naporcujeme kapra na podkovičky (na 1 porciu asi 70 g) a dáme variť do pripravenej polievky.
Do taniera položíme podkovičku kapra a zalejeme rybacou polievkou. Halaszlé je pikantná štipľavá polievka.
Podávame s chlebom alebo pečivom.

Hustá rybacia polievka

1400 g rôznych nevykostených bielych rýb čistených aj s hlavami, 1000 g rôznych nevykostených olejnatých rýb, 1 lyžica Pernodu (alebo iného anízového likéru), 1 pomaranč, 500 g paradajok, 1 lyžica paradajkového pretlaku, 2 cibule, 5 strúčikov cesnaku, 2 stredne veľké póry, 125 ml olivového oleja, 2 stonky zelerovej vňate, 1 hľuza fenikla alebo 1 čajová lyžička suchých semiačok feniklu, 10 až 12 stoniek petržlenovej vňate, šafrán, 1 viazanička voňavých byliniek (z 3 až 5 stoniek petržlenovej vňate, 2 až 3 vetvičiek tymianu a 1 bobkového listu).

Ryby nakrájame na kúsky široké 5 cm. Hlavy a chvosty si necháme na vývar. Pripravíme marinádu zo štipky šafranu a 2 lyžíc vriacej vody. Necháme asi 10 minút vylúhovať. Do vylúhovaného šafranu pridáme nakrájaný cesnak, 3 lyžice olivového oleja a vymiešame. Nakrájané kúsky bielych rýb nakladieme do jednej misy a olejnaté do druhej. Do každej misy nalejeme polovicu marinády a odložíme do chladničky na 1 až 2 hodiny.
Hlavy a chvosty povaríme vo vode asi 20 minút. Vývar precedíme cez sito do misy.
Zvyšný olej rozpražíme, pridáme cibuľu, pór, zeler, fenikel (alebo feniklové semiačka). Pražíme asi 5 až 7 minút. Postupne pridáme paradajky, pomarančovú kôru, cesnak a petržlenovú vňať. Viazaničku voňavých byliniek priviažeme k uchu hrnca. Nalejeme základný vývar, vylúhovaný šafran, dochutíme soľou a korením, necháme zovrieť. Polievku varíme asi 30 až 40 minút, až kým nezhustne.
Do polievky vložíme olejové ryby, varíme 7 minút, potom pridáme kúsky bielych rýb a varíme 5 až 8 minút. Nakoniec uvarené ryby povyberáme na podnos, prikryjeme alobalom. Z polievky vyberieme viazaničku voňavých byliniek, pomarančovú kôru, primiešame paradajkový pretlak a likér, dochutíme.
Ryby a polievku podávame osobitne.

Maďarska rybacia polievka

500 g rýb (sladkovodná ryba - napr. kapor), 200 g zemiakov, 40 g masti, 2 cibule, 1 malá štipľavá paprička (feferónka), 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, soľ.

Očistenú a na kolieska nakrájanú cibuľu opražíme na masti. Poprášime mletou červenou paprikou, osolíme, pridáme rozporcované ryby a očistené, nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou a uvaríme na miernom ohni bez miešania domäkka. Pred dovarením pridáme malú papriku.
V Maďarsku sa polievka ešte dochucuje a obohacuje rozličnými prísadmi podľa individuálneho výberu.

Slovenská rybacia polievka

600 g rýb, 50 g údenej slaniny, 2 paradajky, mletá červená paprika, 400 g zemiakov, mleté čierne korenie, soľ.

Očistené ryby nakrájame na menšie kúsky. Údenú slaninu nakrájame nadrobno, opražíme, pridáme nakrájané ryby a z oboch strán opražíme. Poprášime mletou paprikou, zalejeme 1200 ml vody, osolíme a okoreníme. Primiešame očistené nastrúhané zemiaky a uvaríme domäkka.
Pridáme olúpané paradajky, ktoré sme nakrájali na malé kúsky.
Podávame s haluškami alebo opraženými kúskami čierneho chleba.

Ucha - ruská rybacia polievka

600 g rýb, 4 paradajky, 1 cibuľa, 2 mladé póry, 1 petržlen, kúsok zeleru, 1 bobkový list, 1 lyžica masla, zelená petržlenová vňať, celé čierne korenie, soľ.

Očistené a umyté ryby vložíme do osolenej vody, pridáme očistenú cibuľu, mladé póry, očistený nakrájaný petržlen a chvíľu varíme.
Pridáme olúpané paradajky, bobkový list, korenie a varíme domäkka. Nakoniec primiešame maslo a nasekanú zelenú petržlenovú vňať.

Novoročná kapustnica

250 g čerstvého (alebo údeného) bravčového mäsa, 200 g údenej klobásy, 400 g kyslej kapusty, 10 g sušených húb, 250 g zemiakov, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 bobkový list, 30 g masti, 30 g hladkej múky, rasca, po 5 zrniek bieleho a čierneho korenia, soľ.

Umyté mäso a sušené huby dáme variť do vody. Po hodine varenia pridáme nakrájanú kyslú kapustu, očistenú cibuľu, bobkový list, celé nové a čierne korenie, rascu, cesnak rozotretý so soľou a varíme ďalej.
Mäkké mäso vyberieme, polievku zahustíme bledou zápražkou pripravenou z masti a múky, pridáme údenú klobásu a varíme asi 20 minút.
Krátko pred dovarením pridáme majorán. Mäso a klobásu nakrájame a vložíme naspäť do kapustnice. Očistené zemiaky nakrájané na stredne veľké kúsky uvaríme zvlášť.
Uvarené zemiaky uložíme na taniere a zelejeme horúcou kapustnicou.
Podávame s čerstvým bielym chlebom

Kapustnica so šošovicou, hubami a klobásou

100 g šošovice, 10 g sušených húb, 40 g údenej slaniny, 150 g údenej klobásy, 250 g kyslej kapusty, mletá rasca, bobkový list, 1 menšia cibuľa, 30 g hladkej múky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Vopred namočenú šošovicu a sušené huby uvaríme spolu s rascou a bobkovým listom takmer domäkka. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu a dovaríme.
Údenú slaninu nakrájame na malé kocky, rozškvaríme, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, speníme, zaprášime múkou a opražíme.
Odstavíme, primešame mletú červenú papriku a vlejeme do polievky. Nakoniec osolíme, okoreníme, pridáme klobásu a povaríme ešte 15 až 20 minút

Boršč

250 g hovädzieho mäsa, 200 g bravčového mäsa (bôčik), 250 g údeného mäsa, kyslá smotana, 150 g paradajok, 250 g hlávkovej (alebo kyslej) kapusty, 100 g zeleniny (mrkva, petržlen, zeler), 200 g červenej repy (alebo cvikly), ocot, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso umyjeme a nakrájame na kocky, hovädzie môžeme trochu naklepať. Do chladnej vody dáme najprv variť hovädzie a údené mäso spolu s červenou repou nakrájanou na rezance. Neskôr pridáme nakrájané bravčové mäso, osolíme a uvaríme domäkka.
Potom pridáme nakrájanú kapustu a zeleninu. Polievku môžeme zahustiť bledou zápražkou. Nakoniec ju osolíme, okoreníme a okyslíme, ale len vtedy, ak sme použili čerstvú hlávkovú kapustu.
Podávame s kyslou smotanou a chlebom.

Busecca - Držková polievka

750 g predvarených držiek, 100 g údeného mäsa (alebo šunky), 50 g slaniny, parmezán, paradajkový pretlak, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 4 klinčeky, zelená petržlenová vňať, šalvia, mleté čierne korenie, soľ.

Predvarené nakrájané držky dáme do osolenej vody, pridáme očistenú cibuľu nakrájanú na štvrťky, klinčeky a uvaríme domäkka. Na panvici dáme slaninu nakrájanú nadrobno a opražíme na nej nakrájané údené mäso alebo šunku spolu s nastrúhaným cesnakom, nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a šalviou. Pridáme uvarené držky, trochu podusíme, primiešame paradajkový pretlak, zalejeme vodou, v ktorej sa varili držky, a ešte povaríme.
Nakoniec ochutíme mletým čiernym korením a parmezánom.

Gulášová polievka z hovädzieho mäsa

250 g predného hovädzieho mäsa, 30 g masti, 30 g hladkej múky, 400 g zemiakov, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mäsový vývar, majorán, mletá červená paprika, mletá rasca, soľ.

Na masti opražíme cibuľu nakrájanú nadrobno, pridáme mäso nakrájané na malé kocky a za stáleho miešania opražíme. Osolíme, podlejeme trochou mäsového vývaru a udusíme takmer domäkka.
Potom mäso odkryjeme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou a opražíme. Pridáme očistené a na malé kocky nakrájané zemiaky, mletú červenú papriku, mletú rascu, zalejeme vodou a uvaríme domäkka.
Nakoniec polievku ochutíme rozotretým cesnakom a majoránom.

Falošná gulášová polievka

200 g párkov (mäkkej klobásy), 40 g masti, 200 g zemiakov, 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 20 g hladkej múky, rasca, 1 čajová lyžička červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ.

Párky olúpeme a nakrájame. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a párky.
Zaprášime mletou červenou paprikou a múkou, zalejeme vodou, okoreníme, pridáme rascu a zemiaky. Osolíme a varíme domäkka. Nakoniec dochutíme roztlačeným cesnakom.
Podávame s chlebom, alebo čerstvým bielym pečivom.

Hovädzí guláš

Ak chceme mať veľmi chutný guláš, mali by sme použiť hovädziu glejovku alebo mäso z podplecia, ale dobré sú i hovädzie líca. Mäso najskôr opečieme, pridáme rascu, dusíme do zmäknutia, poprášime múkou a povaríme. Ak máme poruke čerstvé paradajky, môžeme pridať 2 alebo 3 pre chuť i farbu. Keď sa rozvaria, vidličkou môžeme vybrať šupky. Ak použijeme paradajkový pretlak, pridáme ho až nakoniec, pretože dlhým pôsobením tepla tmavne. Ako koreniny môžeme použiť aj cesnak alebo majorán.
Podávame so slanými rožkami, chlebom, cestovinami, knedľou alebo so zemiakmi.

Maďarská gulášová polievka

150 g hovädzieho mäsa, 150 g bravčového mäsa, 100 g párkov, 50 g údenej slaniny, 40 g hladkej múky, 200 g zemiakov, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 4 paradajky, majorán, mletá rasca, mletá červená paprika, soľ.

Slaninu nakrájame na malé kúsky, upražíme, pridáme cibuľu a dozlata opražíme. Vložíme umyté a nakrájané hovädzie mäso a asi za 10 minút aj bravčové mäso.
Všetko spolu opražíme, zaprášime múkou a mletou červenou paprikou, zalejeme 1200 ml vody, premiešame, pridáme olúpané nakrájané paradajky a uvaríme takmer domäkka.
Pridáme očistené a nakrájané zemiaky, párky nakrájané na kolieska a spolu dovaríme. Napokon dochutíme rozotretým cesnakom, majoránom, mletou rascou a podľa chuti soľou.

To je nateraz všetko.. Ak hľadáte nejaký konkrétny recept na polievku napíšte nám,my ho uverejníme !!

Žiadne komentáre: