piatok 18. júla 2008

Pár receptov... Jedlá z vajec

Plnené vajcia po tirolsky

8 natvrdo uvarených vajec ochladíme, očistíme a po dĺžke rozkrojíme na polovice. Žĺtky vyberieme, nakrájame, pridáme niekoľko uvarených a nadrobno nakrájaných šampiňónov, trochu údeného jazyka a bieleho kuracieho mäsa. Všetko dobre vymiešame, rozriedime niekoľkými lyžičkami prevarenej bešamelovej omáčky a malým množstvom silného bujónu.
Touto zmesou naplníme bielky, ktoré spojíme. Každé naplnené vajce potrieme ušľahaným žĺtkom a zapečieme. Pred podávaním posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Plnené vajcia s diabolskou omáčkou

8 vajec, 3 párky (alebo 150 g salámy), 50 g štipľavého syra, 3 lyžice kyslej smotany, korenie, soľ.
Omáčka: 1 lyžica mlieka, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice múky, 1 cibuľa, 1 a pol lyžice masti, mletá paprika, nadrobno nakrájaná zelená vňať, soľ.

Natvrdo uvarené ochladené vajcia očistíme a po dĺžke rozkrojíme na polovice. Žĺtky vyberieme. Párky alebo salámu očistíme, pomelieme (alebo nadrobno nakrájame) so žĺtkami a syrom, pridáme prísady a trochu kyslej smotany (plnka musí byť hustá). Všetko dobre rozmiešame. Bielky naplníme plnkou, každý jemne stlačíme, aby tvarom pripomínal puknutý gaštan v šupke. Naplnené vajcia dáme na misu a odložíme na teplé miesto, aby nevychladli.
Príprava diabolskej omáčky: nadrobno nakrájanú cibuľu speníme, pridáme červenú papriku a múku. Cibuľovú zápražku rozriedime mliekom a stále miešame, kým nezačne hustnúť. Pridáme paradajkový pretlak a necháme zovrieť. Potom pridáme prísady, omáčku necháme prejsť varom a polejeme vajcia. Pred podávaním vajcia posypeme zelenou vňaťou.
Podávame s makarónmi, zemiakmi s hlávkovým šalátom alebo so šalátom z čerstvej zeleniny.

Vajcia Auróra

3 varené vajcia, 2 surové žĺtky, 10 g tvrdého syra, 100 g paradajok, 50 g konzervovaného zeleného hrášku, 40 g hustej mliečnej omáčky, 60 g mliečnej omáčky so surovým žĺtkom, 20 g masla, zelená vňať.

Natvrdo uvarené vajcia rozkrojíme po dĺžke na polovice. Žĺtky vyberieme, rozmiešame s maslom a s ochladenou hustou mliečnou omáčkou. Pridáme soľ, trochu nakrájanej petržlenovej vňate alebo kôpru a surový žĺtok, aby sa zmes dobre spojila. Polovice bielkov naplníme plnkou tak, aby sme sformovali celé vajce.
Na okrúhlu misu dáme mliečnu omáčku, do ktorej sme pridali surový žĺtok, na omáčku do kruhu naukladáme plnené vajcia. Povrch vajec posypeme nastrúhaným syrom, mierne pokvapkáme maslom a zapečieme. Pred podávaním do stredu misy navŕšime kopček zeleného hrášku uduseného na masle. Vajcia ozdobíme paradajkovou omáčkou, ktorú pripravíme z čerstvých paradajok alebo z paradajkového pretlaku na masle bez múky. Vajcia môžeme ozdobiť aj dielikmi čerstvých paradajok opečených na oleji.

Vajcia plnené kaviárom s rybacím šalátom

Konce natvrdo uvarených vajec skrojíme tak, aby mali vajcia súdočkový tvar. Z jednej strany vyberieme žĺtok, pomocou špeciálnej rúrky alebo lyžičkou. Vajcia ozdobíme kolieskami nakrájanými zo sardelového filé a čiapočkou z hľuzovky, (alebo iných húb či olív) a spevníme polovychladnutým rôsolom.
Vajcia naplníme zrnitým alebo lisovaným kaviárom. Do stredu okrúhlej misy dáme rybací šalát, ktorý ozdobíme kúskami krabov alebo račími klepetami, nakrájanými uhorkami, čerstvými paradajkami a listami hlávkového šalátu. Na okraj misy nasypeme tenkú vrstvu nadrobno nakrájanej zelenej cibuľky a okolo kôpky šalátu rozložíme vajcia

Vajcia plnené rybou

1 vajce, 300 g tresky (alebo inej ryby) 2 čajové lyžičky kyslej smotany, 1 čajová lyžička masla na opraženie chleba, 2 čajové lyžičky majonézy, 2 krajce chleba, petržlenová vňať.

Vajcia uvarené natvrdo rozkrojíme po dĺžke na polovice. Žĺtok vyberieme. Bielky plníme plnkou z pomletej podusenej ryby (uvarenej v malom množstve vody pod pokrievkou, aby v nej zostali všetky živiny), kyslej smotany alebo majonézy. Ozdobíme žĺtkom vymiešaným s kyslou smotanou a majonézou.
Plnené vajcia dáme na kúsky opraženého bieleho chleba natretého zmesou, ktorou sme plnili vajcia a posypeme petržlenovou vňaťou.

Vajcia plnené sardelovou pastou

Uvarené vajcia rozkrojíme po dĺžke na polovice. Žĺtky vyberieme, zmiešame so sardelovou pastou v pomere 1:1, pridáme cibuľu opraženú na masle, podľa chuti prisolíme a touto plnkou naplníme bielky.
Vajcia polejeme majonézou a posypeme zelenou vňaťou.

Vajcia so sleďom

Natvrdo uvarené vajcia očistíme, zrežeme z bokov bielok, aby boli stabilné, a rozkrojíme ich po dĺžke na polovice. Žĺtky vyberieme, prelisujeme cez sito, vymiešame s vyšľahaným maslom a prelisovaným sleďom. Vajcia naplníme touto plnkou. Vrch ozdobíme mriežkou z majonézy, jemnými bodkami z paradajkového pretlaku a nadrobno nakrájanou zelenou vňaťou.

Mramorované vajcia

8 vajec, 2 lyžice tmavej sójovej omáčky, 2 lyžice svetlej sójovej omáčky, 3 lyžice čajových lístkov, 2 cm škoricovej kôry, 3 hviezdičky anízu.

Vajcia varíme natvrdo asi 10 minút. Osušíme ich a rýchle ochladíme ponorením do studenej vody. Škrupinu každého vajca naklepeme zadnou stranou lyžice, až je celá pokrytá prasklinami.
Uvedieme do varu také množstvo vody, aby vajcia boli ponorené. Pridáme čajové lístky, škoricu, hviezdičky anízu, sójovú omáčku a zamiešame. Vložíme vajcia a necháme pomaly variť na miernom plameni najmenej asi 1 hodinu. Necháme vychladnúť a pred podávaním ich olúpeme.

Vajcia Mimosa

6 vajec, 250 ml majonézy, 1 hlávka šalátu, 2 paradajky, pažítka, mleté čierne korenie, soľ.

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme, rozpolíme a vyberieme žĺtky. Žĺtky z dvoch vajec odložíme na ozdobenie, ostatné rozotrieme s nakrájanou pažítkou a postupne primiešame k nim majonézu a mleté čierne korenie. Žĺtkovou zmesou naplníme polovičky vajec, ktoré uložíme na misu na listy hlávkového šalátu a kolieska paradajok a ozdobíme žĺtkami nastrúhanými na hrubom strúhadle.


Vajcia na bretónsky spôsob

7 až 8 vajec uvaríme, očistíme a zohrejeme v rúre. Vajcia polejeme štipľavou omáčkou s červenou paprikou, troška zrežeme, aby držali tvar a dáme na oválne hrianky natreté maslom. Hrianky pekne uložíme na misu, každú ozdobíme kúskom údeného jazyka, polejeme roztopeným maslom a posypeme nadrobno nakrájanou zelenou vňaťou.

Vajcia podľa Triba

8 vajec, 400 ml sladkej smotany, lyžica múky, 2 až 3 lyžice masla, 2 až 3 cibule, chlieb na hrianky.

Cibuľu nadrobno nakrájame a na slabom plameni pod pokrievkou opražíme domäkka tak, aby nezhnedla. Pridáme múku, pomiešame, rozriedime vriacou smotanou a dohusta uvaríme. Medzitým uvaríme vajcia natvrdo, očistíme ich a nakrájame na kolieska. Hotovú omáčku podľa chuti prisolíme, pridáme vajcia a opatrne rozmiešame. Jedlo preložíme do hlbokej misy a obložíme hriankami.

Miešané vajcia

V hrnčeku roztopíme maslo, pridáme vajcia a trochu mlieka, posolíme a vidličkou dobre vymiešame. Dáme na stredne silný plameň a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne riedka kaša. Odstavíme a ešte krátko miešame.
Hotovú praženicu preložíme na tanierik a obložíme hriankami z bieleho chleba opečenými na masle.

Praženica s mäsom

80 g mäsa, 3 vajcia, 20 g masla alebo vyškvarenej masti, soľ.

Hovädzie, teľacie alebo chudé bravčové mäso priečne nakrájame asi na 1 až 1,5 cm hrubé plátky a vyklepeme na 5 mm hrúbku. Vyklepané plátky mäsa nakrájame na 3 cm dlhé hranolčeky a opečieme na panvici s tukom.
Na pripravené mäso vlejeme vajcia a pečieme ako vaječnú praženicu. Môžeme posypať nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou, kôprom alebo pažítkou.

Anglická praženica

2 vajcia, maslo, citrónová kôra, na každé vajce čajová lyžička cukru.

Vajcia vlejeme do šálky, na každé vajce pridáme lyžičku cukru s citrónovou kôrou a trochu osolíme. 10 minút pred podávaním vlejeme masu na panvicu so zohriatym maslom a upečieme. Pred podávaním polejeme rumom a zapálime.

Gurmánska praženica

Na malom množstve tuku opečieme lyžicu uvarených húb nakrájaných na kocky a lyžicu šunky nakrájanej na kocky. Pridáme 2 rozhabarkované vajcia, mierne posypeme červenou paprikou a dopečieme na krehkú masu, ktorú polejeme zelenou omáčkou.

Hubová praženica

3 lyžice húb zmiešame s čajovou lyžičkou slaniny nakrájanej na kocky, so soľou a korením a opražíme na malom množstve tuku. Pridáme 2 rozšľahané vajcia a podľa základného predpisu pripravíme praženicu.

Labužnícka praženica

Uvarenú šunku a klobásu nakrájame na kúsky a opečieme na servírovacej panvici. Pridáme podusené nadrobno nakrájané šampiňóny (alebo hríby), dobre zohrejeme a prilejeme paradajkovú omáčku. Omáčku prevaríme, pridáme 2 vajcia, posolíme, okoreníme. Praženicu mierne opečieme na sporáku a dokončíme v rúre.
Pred podávaním žĺtok posypeme kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Praženica so šunkou a s paradajkami

Šunku nakrájame na 4 plátky, potrieme horčicou a mierne opečieme na servírovacej panvici. Pridáme osobitne opečenú cibuľu. Na každý kúsok šunky uložíme dielik opečenej čerstvej paradajky. Na panvicu vlejeme vajcia, asi 3 až 4 minúty pečieme na sporáku a dokončíme v rúre.
Podávame posypané kôprom.

Vajcia Fu Yung

6 vajec, 100 g sójových výhonkov, 1 a pol lyžičky sójovej omáčky, 4 nasekané jarné cibuľky, 3 lyžice oleja, mleté čierne korenie, soľ.

Vajcia ušľaháme spolu so sójovou omáčkou, pridáme jarné cibuľky, podľa chuti osolíme a okoreníme. V panvici na vyprážanie rozpálime olej a sójové výhonky oprážame za stáleho miešania asi 3 minúty. Zalejeme ich ušľahanou vaječnou zmesou. Necháme ju na miernom plameni stuhnúť a potom ju položíme pod gril, aby sa vrchná strana opiekla a stuhla. Nakrájame na dieliky a ihneď podávame.


Tip: Zmes v priebehu praženia miešame, takže stuhne v podobe praženice.

Omeleta s hráškom a klobásou

6 vajec, 250 g klobásy, 100 g špagiet, 200 g hrášku (konzervovaný), 2 lyžice strúhaného syra, 1 cibuľa, 2 lyžice masla, bazalka na ozdobenie, mleté čierne korenie, soľ.

Špagety polámeme na malé kúsky a varíme v osolenej vode 6 až 8 minút. Očistenú, nakrájanú cibuľu opečieme v lyžici masla, pridáme hrášok a dusíme 3 minúty. Olúpanú klobásu nakrájame na tenké kúsky a spolu so špagetami premiešame v hrášku.
Vajcia zmiešame so soľou, syrom a korením, zmes vylejeme na panvicu a pečieme na miernom ohni, kým nie je spodná strana zlatohnedá. Potom prevrátime na druhú stranu a pečieme ešte 3 minúty. Omeletu nakrájame na trojuholníky.
Podávame posypané lístkami bazalky.

Omeleta so syrom

3 vajcia, 50 g syra, 3 lyžice mlieka, lyžica masla, 50 g bieleho chleba.

Striedku bieleho chleba namočíme do mlieka, rozdrobíme, pridáme surové vajcia a lyžicou dobre ušľaháme. Do masy nasypeme nastrúhaný syr, osolíme, zamiešame a vlejeme na panvicu s horúcim maslom. Pečieme ako vaječnú omeletu bez prísad.


Tip: Túto omeletu môžeme pripraviť aj tak, že zmes vlejeme na panvicu s horúcim maslom a zapečieme v rúre. Omeleta bude veľmi jemná, ak polovicu bielkov oddelíme, ušľaháme z nich sneh a pred zapečením ho zmiešame s pripravenou zmesou.

Omeleta so slaninou

20 g slaniny nakrájanej na veľmi tenké plátky upražíme, pridáme vaječnú zmes na jednu omeletu (1 naberačka) a zvyčajným spôsobom upečieme. Omeletu posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme kúskami paradajok.

Hubová omeleta

300 g čerstvých húb, 8 vajec, 2 lyžice mlieka, 50 g masti, 1 lyžica nadrobno nakrájanej zelenej petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, soľ.

V časti rozohriatej masti opražíme očistené, nadrobno nakrájané huby. Osolíme, okoreníme a udusíme domäkka. Mäkké huby necháme vychladnúť, premiešame s rozšľahanými vajcami a mliekom a podľa chuti osolíme.
Zo vzniknutej zmesi upečieme vo zvyšnej rozpálenej masti menšie omelety, ktoré posypeme petržlenovou vňaťou.

Omeleta s kuracím mäsom

6 vajec, 300 g uvareného a vykosteného kuracieho mäsa, 100 g šampiňónov z konzervy, 100 g konzervovaných zelených fazuľových strukov, 1 cibuľa, 200 ml oleja, čínska hnedá omáčka, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Každú omeletu pripravujeme samostatne. Šampiňóny namočíme do studenej vody asi na 2 hodiny, potom ich vyberieme, osušíme a nasekáme nadrobno. Vajcia rozmiešame, postupne k nim primiešame uvarené a vykostené, nadrobno nasekané kuracie mäso. Ďalej pridáme osušené šampiňóny, nasekanú zelenú petržlenovú vňať, nakrájanú cibuľu a zelenú fazuľu. Všetko osolíme, okoreníme a zľahka premiešame.
V malej panvici rozpálime lyžicu oleja, vlejeme asi pohár omeletovej zmesi a pomaly zohrievame, až kým omeleta na jednej strane nezhnedne. Potom ju opatrne obrátime a necháme zhnednúť aj na druhej strane.
Podávame s čerstvým pečivom.

Šampiňonová omeleta

250 g hlavičiek šampiňónov, 30 g masla, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Cesto: 4 lyžice hladkej múky, 3 bielky, 3 žĺtky, maslo na pečenie, šunka na ozdobenie trocha minerálky.

Šampiňóny očistíme, nakrájame na plátky a podusíme na rozpálenom masle asi 5 minút. Potom ich osolíme, okoreníme, posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme cesto zo žĺtkov, z múky a trochy minerálnej vody, zamiešame doň vychladnuté šampiňóny a tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Na panvici v rozpálenom masle upečieme omelety, uložíme ich na misu a posypeme nakrájanou šunkou.

Volské oká so šunkou

Odkrojíme 4 rovnako hrubé (nie veľmi tenké) plátky surovej šunky, opečieme ich z obidvoch strán a preložíme na teplú misu. K tuku, ktorý ostal na panvici, pridáme trocha masla, 4 vajcia vlejeme na panvicu, žĺtky polejeme tukom a upečieme.
Hotové vajcia nožom nakrájame, na každý kúsok vajca dáme plátok šunky, polejeme tukom a posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou alebo kôprom.

Lesnícke volské oká

2 vajcia, 80 g pečene, 2 lyžice húb.

Slepačiu, husaciu alebo kačaciu pečeň nakrájame na veľké kocky a opečieme s nakrájanými hubami. Na pečeň s hubami vlejeme vajcia a dopečieme.

Sedliacke volské oká

2 vajcia, 30 g šunky, lyžica sladkej smotany, maslo, soľ.

Šunku nakrájame na malé kúsky a trocha opečieme, vlejeme vajcia a polejeme smotanou tak, aby žĺtok ostal voľný. Mierne posolíme a dopečieme.

Volské oká na anglickej slanine

4 plátky anglickej slaniny, 4 vajcia, pol cibule, tuk, zelená petržlenová vňať, soľ.

Tenké plátky anglickej slaniny opečieme z oboch strán. Z vajec urobíme volské oká, ktoré položíme na opečenú slaninu, posypeme cibuľou, ktorú sme nadrobno nasekali. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou a osolíme.
Podávame s čerstvým pečivom.

Prajeme dobrú chuť !! Ak ste si svoj recept náhodou tu nenašli ,napíšte nám my Vám poradíme !!

Žiadne komentáre: