piatok 18. júla 2008

Pár receptov... Jedlá z bravčového mäsa

Bravčové rezne

Čiernohorský rezeň z bravčového mäsa


400 g bravčového mäsa zo stehna, 2 vajcia, 40 g tvrdého syra, mlieko, 1 zemiak, hladká múka, olej, soľ.

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Naklepeme a osolíme. Do mlieka dáme vajcia, preosiatu múku, dobre rozšľaháme a nakoniec zamiešame nastrúhané surové zemiaky.
Do takto pripraveného cestíčka namáčame (obaľujeme) rezne. Vyprážame na rozohriatom oleji. Olej by nemal byť veľmi rozpálený, pretože cestíčko by sa zafarbilo dozlata a mäso by ostalo nedostatočne vypražené. Vypražené rezne posypeme nastrúhaným syrom.
Podávame s opekanými zemiakmi a so zeleninovou oblohou.

Pochúťkové rezne

750 až 1000 g bravčovej krkovičky (alebo karé), 2 vajcia, 2 lyžice majonézy, kúsok masla, 3 strúčiky cesnaku, 1 lyžica sójovej omáčky, 1 lyžica horčice, 3 lyžice oleja, 1 čajová lyžička worchestrovej omáčky, 1 čajová lyžička vegety, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rezne. Jemne naklepeme. Trochu osolíme, okoreníme, natrieme roztlačeným cesnakom a naukladáme zatiaľ na tanier. V mise zo žĺtka, oleja, horčice, maizeny a ostatných prísad vymiešame marinádu, do ktorej namočíme rezne. Zakryjeme a dáme na chladné miesto aspoň na 12 hodín.
Rezne potom poukladáme do pekáča, ktorý sme natreli olejom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Keď začnú rezne chytať zlatistú kôrku, opatrne ich nadvihneme, aby sa nepripálili. Podlievame po troške horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, šťavu dochutíme ešte kúskom masla.
Podávame s ryžou alebo zemiakmi so zeleninou podľa sezóny.

Bravčové rezne so syrom

1000 g vykosteného karé, pol hlávky kelu, 100 g syra Niva, 2 cukety, 2 paradajky, 120 ml bieleho vína, 1 kocka mäsového bujónu, 1 strúčik cesnaku, maslo, múka, olej, 1 lyžica horčice, mleté čierne korenie, soľ.

Umyté mäso očistíme, nakrájame na hrubšie plátky a mierne naklepeme. Z kelu vyrežeme hlúbik, listy minútu povaríme vo vriacej vode, vyberieme, necháme vychladnúť a dobre vyžmýkame. Cesnak očistíme a nakrájame nadrobno. Kel dochutíme soľou, korením a cesnakom.
Na panvici rozpálime olej, rezne obalíme v múke a z oboch strán krátko opražíme. Potom ich položíme na plech, potrieme horčicou, navrch dáme kel a posypeme nastrúhanou Nivou. Mäsový bujón rozriedime vínom, necháme prevrieť, dochutíme soľou a korením. Za stáleho miešania do omáčky po častiach zapracujeme chladné maslo.
Cuketu očistíme, umyjeme a nakrájame na rezance. Paradajky rozrežeme na polovice, vyberieme dužinu a nakrájame na rezance. Na panvici speníme jednu polievkovú lyžicu masla, pridáme cuketu a krátko opekáme. Dochutíme soľou, korením a pridáme paradajky.
Potom ešte krátko povaríme. Rezne zapekáme pri vysokej teplote, kým syr nezružovie.
Podávame s uvarenými zemiakmi v šupke a so zeleninou.

Vyprážané bravčové rezne

400 g bravčového mäsa zo stehna, 1 vajce, 2 lyžice mlieka, strúhanka, tuk na vyprážanie, hladká múka, soľ.

Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Naklepeme, osolíme, okoreníme a obalíme múkou, vajcom rozšľahaným s mliekom, s trochou soli a strúhankou. Rezne vypražíme na rozpálenom tuku z oboch strán dočervena.
Podávame podľa chuti s dusenou ryžou, varenými zemiakmi, opekanými zemiakmi, hranolkami alebo zemiakovým šalátom. Ako príloha sa vynikajúco hodí hlávkový šalát alebo zavárané uhorky v sladkokyslom náleve.

Moravské rezne

400 g bravčového mäsa zo stehna (alebo karé bez kosti), 50 g šunky, 50 g údenej slaniny, 2 vajcia, tuk na vyprážanie, citrónová šťava, soľ.
Cestíčko: 1 vajce, 60 g hladkej múky, mlieko, soľ.

Mäso umyjeme a nakrájame na rezne. Naklepeme a osolíme. Slaninu nakrájame na malé kúsky a rozškvaríme. Pridáme šunku, ktorú sme nakrájali na tenké pásiky. Opražíme, zalejeme vyšľahanými vajcami, osolíme a za stáleho miešania necháme stuhnúť.
Vzniknutou plnkou potrieme rezne, preložíme ich napoly a okraje spojíme ihlicami. Obalíme ich pripraveným cestíčkom a vypražíme. Potom ich pokvapkáme citrónovou šťavou.
Cestíčko: Vajce, múku a soľ vymiešame a podľa potreby pridáme mlieko.
Podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovou oblohou.

Banícky bravčový rezeň

4 väčšie rezne, 125 ml kyslej smotany, 30 g múky, 40 g masti, 10 g múky, soľ.
Plnka: 120 g surového bravčového mäsa, 1 vajce, 10 g masla, 20 g cibule, 20 g strúhanky, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Naklepané rezne posolíme, potrieme plnkou, zvinieme, zviažeme, obalíme v múke a opečieme. Potom ich zalejeme vývarom z kostí, prikryjeme pokrievkou a udusíme. Keď sú mäkké, pridáme kyslú smotanu s múkou a necháme ich ešte v omáčke povariť.
Plnka: Pomelieme surové bravčové mäso, pridáme opraženú cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ, vajce a podľa potreby strúhanku. Premiešame.
Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.

Bravčové rezne obaľované syrom

600 g bravčového mäsa, 100 g nastrúhaného syra, 1 vajce, strúhanka, masť na vyprážanie, soľ.

Mäso nakrájame, naklepeme a osolíme. Nastrúhaný syr rozšľaháme s vajcom a trochou vody. Mäso obalíme vajcom zmiešaným so syrom a strúhankou a vyprážame v horúcej masti dočervena.


Bravčový rezeň so šampiňónmi

600 g bravčového mäsa zo stehna, 100 g čerstvých (sterilizovaných) šampiňónov, 4 vajcia, 50 g hladkej múky, 50 g masti, tuk na opekanie, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso umyjeme, nakrájame na rezne a jemne naklepeme. Osolíme, okoreníme a opražíme z oboch strán. Šampiňóny nakrájame na plátky a opražíme v masti, v ktorej sme oprážali rezne. Podlejeme trochou mäsového vývaru a krátko podusíme.
Z vajec, múky a zo soli upečieme v rozpálenom tuku malé omelety, na ktoré položíme rezne a šampiňóny.
Podávame s hranolkami a zeleninovou oblohou.


Bravčový stejk s banánovou omáčkou

4 rezne z bravčového stehna (po 150 g), 2 lyžice masla, 6 lyžíc vína alebo vody, 2 lyžice sherry, 2 lyžice sójovej omáčky, 2 banány, 10 g strúhaného kokosu, 100 g marhúľ, 6 lyžíc marhuľovej šťavy, 1 lyžica citrónovej šťavy, cibuľa, 2 až 3 lyžice sójového oleja, zázvor, mleté čierne korenie, soľ.

Pripravíme marinádu zo sójovej omáčky, sherry, nakrájanej cibule a oleja. Mäso ňou natrieme a necháme stáť asi 2 až 3 hodiny, niekoľkokrát obrátime.
Banány olúpeme, nakrájame na kolieska a opečieme v masle, pridáme strúhaný kokos a opečieme dozlata. Pridáme marhule, šťavu z marhúľ, víno alebo vodu, prevaríme a dochutíme. Zakryté necháme stáť, čím chuť rovnomerne dôjde.
Rezne dáme do horúcej suchej nádoby a z oboch strán pečieme asi 2 minúty, preložíme na horúce taniere a pridáme omáčku. Môžeme piecť aj v grile.
Podávame s ryžou a karí korením, prípadne aj s opečenými ananásovými kolieskami.


Budapeštianske prírodné rezne

600 g bravčového mäsa, 150 g čerstvých húb, 2 lyžice lahôdkovej smotany, 1 cibuľa, 40 g masti, mäsový vývar, mletá rasca, nadrobno nasekaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso nakrájame na rezance, ktoré osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán. Potom pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, očistené huby nakrájané na plátky a mletú rascu, podlejeme trochou mäsového vývaru a udusíme domäkka.
Mäkké mäso pokvapkáme lahôdkovou smotanou a posypeme zelenou petržlenovou vňaťou.


Pivársky rezeň s chrenom

600 g bravčového stehna, 1 vajce, chren, 1 lyžica mlieka, 2 lyžice piva, 2 zemiaky, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica polohrubej múky, hladká múka, olej, ocot, majorán, mleté čierne korenie, soľ.

Bravčové mäso umyjeme, nakrájame na rezne a naklepeme. Osolíme ich, obalíme v hladkej múke, zemiakovom cestíčku a vypražíme na oleji.
Zemiakové cestíčko: Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle (alebo rozmixujeme). Pridáme vajce, majorán, mlieko, pivo, polohrubú múku, okoreníme a dobre vymiešame.
Podávame s chrenom pokvapkaným zriedeným octom. a s opekanými zemiakmi alebo so zemiakovým šalátom.

Zemplínske rezne

600 g bravčového stehna, 50 g údenej slaniny, 150 g domácej klobásy (príp. jemnej salámy), 1 cibuľa, 60 g bravčovej masti, 2 lyžice hladkej múky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Z mäsa nakrájame rezne, mierne naklepeme a narežeme okraje. Osolíme, okoreníme a necháme chvíľu odležať. Pomelieme klobásu (salámu), nakrájame cibuľu na plátky a údenú slaninu nakrájame na drobné kocky. Na každý rezeň položíme mletú klobásu, cibuľu a slaninu, prehneme napoly a prepichneme špáradlom, aby nám plnka nevykĺzla.
Mäso pečieme na rozpálenej masti z oboch strán domäkka. Potom mäso vyberieme z masti, zaprášime ju múkou, pridáme mletú červenú papriku, zalejeme vodou alebo vývarom (napr. bujón z kocky) a necháme variť, kým sa tuk nezačne oddelovať od šťavy. Šťava má byť svetločervená.
Podávame s varenými zemiakmi alebo s dusenou ryžou a šalátom z čerstvej zeleniny.

Rezne v koňaku

4 bravčové rezne zo stehna, 4 plátky šunky, 20 g masla, 50 ml koňaku, 2 jablká, 4 paradajky (alebo kečup), 1 lyžica oleja, mleté čierne korenie, soľ.

Rezne naklepeme a na teflónovej panvici prudko opečieme dočervena. Potom ich vyberieme, osolíme a okoreníme. Do panvice dáme olúpané a nakrájané paradajky, na kocky nakrájanú šunku, olej a dusíme až kým sa voda nevyparí.
Opečené rezne položíme na alobal, na každý dáme zmes paradajok a šunky, na plátky nakrájané jablká, kúsok masla, pokvapkáme koňakom, zabalíme a na suchom plechu vo vyhriatej rúre upečieme.
Podávame s čerstvým chlebom a surovou zeleninou.

Pečené bravčové mäso


Pečená bravčová krkovička s červenou kapustou

400 g bravčovej krkovičky, 400 g červenej hlávkovej kapusty, 2 cibule, 2 lyžice oleja, 1 lyžica masti, 1 lyžica octu, 1 čajová lyžička cukru, mletá rasca, soľ.

Mäso umyjeme vcelku. Na masti speníme jednu nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mäso, posypeme mletou rascou, osolíme a podlejeme mäsovým vývarom. Upečieme domäkka. Počas pečenia podlievame podľa potreby.
Kapustu zbavíme hlúbovitých častí a nakrájame na tenké rezance. Druhú cibuľu nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme kapustu, osolíme, posypeme rascou, podlejeme a udusíme domäkka.
Hotovú kapustu dochutíme cukrom a octom. Upečené mäso nakrájame.
Podávame s kysnutou knedľou a s dusenou červenou kapustou.



Chrumkavé bravčové mäso

1750 g bravčového stehna s kožou, 2 paradajky, 1 mrkva, maizena na dohustenie šťavy, 2 cibule, 2 lyžice oleja, 6 klinčekov, 1 čajová lyžička sušenej majoránky, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso umyjeme a osušíme. Ostrým nožom narežeme kožu na 3 až 4 cm kocky a dôkladne ho potrieme soľou, korením a paprikou. Nakoniec ho potrieme olejom, dáme do pekáča a podlejeme vodou (250 ml). Pečieme 1 hodinu vo vyhriatej rúre.
Mrkvu očistíme, nakrájame na kúsky. Paradajky umyjeme a nakrájame na štvrťky. Cibuľu očistíme a napicháme do nej klinčeky. Všetko spolu s majoránkou pridáme k mäsu do pekáča. Pridáme 250 ml horúcej vody a pečieme ďalšiu hodinu.
V hrnčeku pomiešame 1 lyžicu soli s 3 lyžicami vody. Touto zmesou potrieme mäso a ešte 15 minút ho v rúre prudko zapečieme, aby bola kôrka chrumkavá. Mäso potom vyberieme na podnos a 10 minút necháme odpočinúť.
Šťavu z výpeku zriedime trochou horúcej vody, pretrieme cez sitko a vodou doplníme na objem 500 ml. Uvedieme do varu a zahustíme trochou maizeny, ktorú sme vymiešali v troche chladnej vody. Hotovú šťavu ešte podľa potreby dochutíme. Mäso nakrájame na plátky a polejeme šťavou.
Podávame s opekanými zemiakmi, dusenou ryžou alebo so zemiakovým šalátom. Ako prílohu servírujeme šalát z hlávkovej kapusty.



Bravčové mäso pečené na rasci

400 g bravčovej krkovičky, 2 čajové lyžičky mletej rasce, 1 lyžica kečupu, 30 g hladkej múky, 50 g masti, mleté čierne korenie, soľ.

Krkovičku opečieme vcelku na rozpálenej masti zo všetkých strán. Osolíme, okoreníme, posypeme rascou a podlejme vodou. Zakryjeme a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Krátko pred dopečením mäso odkryjeme, pridáme kečup a necháme odokryté. Počas pečenia podľa potreby podlievame horúcou vodou, alebo mäsovým výpekom.
Upečené máso vyberieme, šťavu precedíme, zahustíme múkou a varíme ešte asi 20 minút. Hotové mäso nakrájame na plátky, a polejeme omáčkou.
Podávame s varenými zemiakmi a s ovocným kompótom.

Čínska rolka s pečeným mäsom

400 g pečeného mäsa, 300 g polohrubej múky, 3 lyžice oleja, chilli omáčka (alebo pikantná nátierka z mletých paprík Sába), 2 viazaničky mladej cibuľky, mleté čierne korenie, soľ.

Múku so štipkou soli preosejeme do misy a pomaly do nej prilejeme 250 ml vriacej vody. Miesime asi 10 minút. Cesto sformujeme do bochníka a necháme na 10 minút odpočívať.
Z cesta na pomúčenej pracovnej doske urobíme asi 12 rovnako veľkých guliek, ktoré pomúčeným valčekom rozvaľkáme na tenké palacinky. Na suchej teflónovej panvici ich postupne opečieme na miernom plameni 1 až 2 minúty z každej strany. Palacinky dáme na teplé miesto.
Upečené mäso nakrájame na tenké plátky. Palacinky potrieme pikantnou paprikovou nátierkou, na ktorú rozložíme očistenú, na pásiky nakrájanú mladú cibuľu. Napokon rozdelíme plátky mäsa a zrolujeme. Rolky naukladáme na plech a vo vyhriatej rúre zohrejeme 3 až 4 minúty.
Podávame teplé pri slávnostných príležitostiach.


Tip: Rolky môžeme naplniť namiesto pečeným mäsom aj šunkou, miešanými vajcami na slanine alebo udusenou zeleninou.

Pečené bravčové karé

700 g bravčového karé, 2 lyžice masti, 1 lyžica rasce, mletá červená paprika, soľ.

Mäso vykostíme, umyjeme a osušíme. Potom dobre posolíme, trocha potrieme mletou červenou paprikou a vložíme do primerane vymastenej nádoby. Povrch mäsa potrieme masťou a posypeme niekoľkými zrnkami rasce. Vložíme do rúry a pri častom podlievaní necháme upiecť dočervena a domäkka. 1000 g karé sa pečie asi 40 až 60 minút.
Podobne môžeme piecť aj bravčovú krkovičku.


Pečené bravčové koleno

1 bravčové koleno, 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica masti, 2 klinčeky, rasca, soľ.

Mäso očistíme, umyjeme a vložíme do osolenej vody. Pridáme 1 cibuľu a cesnak. Varíme do polomäkka. Vyberieme z vody, povrch narežeme do mriežky, aby sa mäso dobre prepieklo, posypeme rascou, osolíme a uložíme do vymasteného pekáča (alebo ohňovzdornej misy).
Druhú cibuľu nakrájame na kolieska, pridáme ku kolenu, pokvapkáme roztopenou masťou, podlejeme vodou a dáme piecť. Najprv pečieme zakryté, neskôr odkryjeme, aby sa koža stala chrumkavou. Počas pečenia podľa potreby podlievame vodou a koleno potierame vypečenou šťavou, v ktorej sme rozmiešali drvené klinčeky.
Podávame s varenými zemiakmi, prípadne s chlebom a s horčicou, alebo so sterilizovanými cibuľkami - šalotkami.



Pečené bravčové mäso na divoko

600 g bravčového stehna, 300 g polievkovej zeleniny, smotana, 600 ml octu, 600 ml vody, 6 zrniek čierneho korenia, soľ.

Bravčové mäso vcelku posolíme. Zeleninu nakrájame na kolieska a necháme prevariť spolu so soľou, celým čiernym korením, octom a bobkovým listom. Horúce nalejeme na mäso a necháme odležať 1 až 2 dni.
Mäso po 2 dňoch vyberieme z moridla, dáme do pekáča a upečieme spolu s moridlom a smotanou.


Pečené bravčové mäso s pivnou omáčkou

750 g bravčového mäsa na pečenie, 250 ml svetlého piva, 600 g malých zemiakov, 4 lyžice oleja, 700 g póru (cibule), 2 cibule, 1 čajová lyžička rasce, mleté čierne korenie, soľ.

Rúru vyhrejeme na 200 oC. Mäso z každej strany osolíme, okoreníme a vo veľkom pekáči na oleji opečieme. Cibuľu očistíme a prerežeme na štyri časti. Dáme ju do pekáča, pridáme pivo a trochu vody. Vložíme do rúry a pečieme asi 2 hodiny.
Zatiaľ olúpeme zemiaky a po 75 minútach pečenia pridáme do pekáča. Ochutíme soľou a rascou. Podľa potreby zalievame výpekom. Očistený pór umyjeme a nakrájame na trojcentimetrové kúsky. Asi 30 minút pred dopečením mäsa pór pridáme do pekáča.
Upečené mäso vyberieme z pekáča a necháme na niekoľko minút odpočinúť. Omáčku ochutíme soľou a korením.
Mäso nakrájame na hrubšie plátky a podávame spolu so zemiakmi.

Plnený bravčový bôčik

400 g bravčového bôčika, 30 g hladkej múky, mleté čierne korenie, soľ.
Plnka: 2 žemle, 1 vajce, 100 ml mlieka, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, muškátový kvet, mleté čierne korenie.

Plnka: Žemle nakrájame, navlhčíme mliekom a vytlačíme. Pridáme vajce, nastrúhaný muškátový kvet, petržlenovú vňať, mleté čierne korenie a soľ. Všetko dobre premiešame.
Bravčový bôčik umyjeme, osušíme a cez stred prerežeme, aby vzniklo vrecko, ktoré naplníme pripravenou plnkou. Zašijeme hrubou niťou (alebo upevníme ihlicami) tak, aby plnka počas pečenia nevytiekla. Mäso potom osolíme, okoreníme, podlejeme horúcou vodou a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Keď je mäso upečené, zahustíme múkou.
Podávame s hranolkami a so zaváraným ovocným kompótom.

Šašlík s vínovou omáčkou

400 g bravčovej krkovičky, 6 lyžíc masla, 150 ml bieleho vína, sójová omáčka, 4 cibule, 1 až 2 kvapky tabasca, horčica, 2 lyžice oleja, 1 lyžica citrónovej šťavy, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Mäso nakrájame na rovnaké kocky (hrana 3 cm), cibuľu očistíme a nakrájame na kolieska. Mäso a cibuľu napichávame striedavo na ražeň. Olej zmiešame s mletým čiernym korením, soľou, tabascom, horčicou a mletou červenou paprikou na marinádu. Šašlíky ňou potrieme a necháme asi 30 minút stáť.
Suchý pekáč ohrejeme, vložíme šašlíky a asi 5 minút opekáme. Medzitým prevaríme víno, vmiešame do neho snehovou metličkou maslo, aby bola omáčka hladká. Dochutíme citrónovou šťavou a niekoľkými kvapkami sójovej omáčky. Šašlíky dáme na taniere a podlejeme omáčkou.
Podávame s ryžou a čerstvým šalátom. Šašlíky možno pripraviť aj v grile.

Dobrú chuť !!

Žiadne komentáre: